Ingredienser
Ett brett urval av ingredienser för er produktion
Alla ingredienser bidrar på sitt eget sätt till slutproduktens kvalitet, smak och konsistens. Ingredienserna kan användas i allt från mat och dryck till djurfoder, food supplements, pharma produkter och tekniska applikationer. Varje ingrediens har sin egen funktion och anpassning, beroende på slutproduktens behov.
I vårt sortiment ingår ingredienser från olika geografiska områden och både konventionella och ekologiska produktioner. Vissa ingredienser fungerar främst som fyllnadsmedel, medan andra tillför funktionalitet och värde som kan vara avgörande i ett recept. Vissa ingredienser är skördeberoende, medan andra är tillgängliga året runt.
Vi samarbetar med Procudans partners och utvalda tillverkare för att leverera ingredienser. Vårt sortiment uppdateras kontinuerligt, så kontakta oss gärna om ni letar efter en specifik ingrediens som ni inte hittar.
Vi står redo med hjälp och rådgivning
Har du frågor om produkten, eller är du nyfiken på om vi kan hjälpa dig vidare? Ring oss på telefonnumret nedan eller skicka ett e-postmeddelande till vår säljavdelning via formuläret nedan.
+46 771 508 000
Ingrediensinköp från början till slut
För att säkerställa att ni erbjuds rätt ingrediens följer vi en strukturerad process.
Oavsett om ni behöver en ingrediens med specifika egenskaper eller om ni utvecklar en ny produkt hjälper vi er att ta hänsyn till alla viktiga parametrar. På så sätt kan vi erbjuda ingredienser som uppfyller alla krav och passar perfekt för både slutprodukten och produktionsprocessen.
Vissa ingredienser är mer unika
Det finns stora skillnader i ursprung, produktion och, viktigast av allt, ingrediensernas funktion i det slutliga receptet.
Värdeingredienser
Ingredienser som tillför ett betydande värde till en slutprodukt kallas värdeingredienser.
Sådana ingredienser differentierar slutprodukten genom att tillföra en unik kvalitet, ett unikt påstående eller en unik funktion. Värdeingredienser innebär ofta intensiv utveckling och innovation för att säkerställa att slutproduktens användbarhet förbättras eller görs mer attraktiv. Våra partnere utvecklar kontinuerligt sortimentet för att säkerställa framtidens värdeingredienser.
Värdeingredienser inkluderar
Commodities
Ingredienser som är utbytbara mot produkter av samma typ kallas också commodities eller standardingredienser.
Dessa ingredienser fungerar ofta som bärare eller byggstenar för mer komplexa ingredienser i ett recept och styrs ofta av tillgång och efterfrågan.
Commodities tillför i allmänhet inte något separat värde till slutprodukten.
Våra olika typer av ingredienser innehåller flera produkter, men råvaror kan hittas i
Ingredienser: Både konventionella och ekologiska
Skillnaden mellan ekologiska och konventionella ingredienser ligger främst i odlings- och bearbetningsmetoderna. Till exempel används syntetiska ämnen och metoder i konventionellt jordbruk, medan ekologiska ingredienser produceras naturligt utan användning av bekämpningsmedel, konstgödsel etc. Riktlinjer för djurskydd och miljöpåverkan skiljer sig också mellan de två produktionsmetoderna.
Alla ingredienser har inte en ekologisk variant, eftersom det kan vara svårt att producera ekologiskt på grund av t.ex. högt skadedjurstryck, klimatförhållanden eller brist på tillgång till ekologiska material som kan användas i produktionen. Om inga ekologiska ingredienser finns tillgängliga kan veterinär- och livsmedelsmyndigheten i vissa fall bevilja ett undantag för att använda konventionella ingredienser i ekologiska slutprodukter.
Funktionella ingredienser
Som namnet antyder tillför funktionella ingredienser en specifik funktion till slutprodukten. Ofta handlar det om förbättrad stabilitet, hållbarhet, viskositet/textur eller hälsofördelar. Det innebär att funktionella ingredienser utöver de grundläggande komponenterna som smak, konsistens eller näring också tillför något extra.
Funktionella ingredienser finns i många slutprodukter, från livsmedel och drycker till farmaceutiska slutprodukter och djurfoder. Konsumenternas växande intresse för hälsa och välbefinnande driver på efterfrågan, och allt fler slutprodukter berikas med bland annat proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Men funktionella ingredienser används också för att underlätta produktion eller lagring.
Genom att ersätta en mjölkpulvervariant med ett funktionellt mjölkpulver kan man till exempel se till att glass smälter långsammare. Ägg kan helt eller delvis ersättas i vissa bakrecept och det är möjligt att förbättra viskositet, konsistens och säkerställa temperaturstabilitet genom att använda funktionella ingredienser. Fiber och protein kan också tillsättas i bakverk, frukostflingor och mellanmål för att öka mättnadskänslan och ge hälsofördelar.
Påståenden och märkning
All märkning syftar till att informera konsumenten om vad slutprodukten innehåller.
För att få rätt att märka slutprodukten måste vissa krav och riktlinjer uppfyllas, vilket även gäller för de ingredienser som används. Vi ger alltid råd om både receptets sammansättning och de ingredienser som används i det.
Växtbaserade ingredienser
Fler och fler konsumenter väljer en växtbaserad kost, där de helt eller delvis ersätter animaliska produkter, bland annat för att minska utsläppen av CO2. I stället väljer man till fibrer, protein och fleromättade fettsyror, vilket gör vegetabiliska ingredienser till ett perfekt alternativ till animaliska.
Från naturen kommer en mängd ingredienser med rötter i växtvärlden som alla ger livsmedelsprodukter god smak, vackert utseende eller massor av fibrer.
Flytande ingredienser kan levereras på flera olika sätt
När det gäller leverans av flytande ingredienser erbjuder vi fem olika typer av förpackningar:
- Vikbara COMBO-tankar
- IBC-tankar
- Tankbilar
- 25kg dunkar
- 10kg dunkar
Tre produktgrupper med flytande produkter
Produkter som kan levereras i flytande form är inom produktgrupperna
Ingredienser produceras och levereras av Procudans partners och utvalda tillverkare