Ingredienser
Ett brett urval av ingredienser för er produktion
Alla ingredienser har en specifik effekt på slutproduktens kvalitet, smak och/eller konsistens. Ingredienser används i livsmedel, drycker, pet food, food supplements, pharma och tekniska produkter, och användningen av varje ingrediens är lika varierande som slutprodukten kan variera.
Vårt sortiment av ingredienser täcker olika ursprung, både när det gäller geografi och konventionell eller ekologisk produktion. Vissa ingredienser används främst som fyllnadsmedel, medan andra har mervärden och funktionella egenskaper som stöder ett recept. Vissa ingredienser är skördeberoende, medan andra utvinns eller produceras under hela året.
Sortimentet justeras kontinuerligt, så kontakta oss om ni inte hittar den ingrediens ni söker. Se hela sortimentet nedan eller använd menyn för att välja en specifik variant.
Ingredienser: Trygghet från början till slut
Vi strävar efter att ge dig som kund en god upplevelse från den första kontakten och till köpet av ingredienser. För oss är det viktigt att ni redan nu får insikt i köpprocessen, så ni vet vad ni ger er in i, och därför har vi visualiserat köpprocessen för er.
Ingredienser: Både konventionella och ekologiska
Skillnaden mellan ekologiska och konventionella ingredienser ligger främst i odlings- och bearbetningsmetoderna. Till exempel används syntetiska ämnen och metoder i konventionellt jordbruk, medan ekologiska ingredienser produceras naturligt utan användning av bekämpningsmedel, konstgödsel etc. Riktlinjer för djurskydd och miljöpåverkan skiljer sig också mellan de två produktionsmetoderna.
Alla ingredienser har inte en ekologisk variant, eftersom det kan vara svårt att producera ekologiskt på grund av t.ex. högt skadedjurstryck, klimatförhållanden eller brist på tillgång till ekologiska material som kan användas i produktionen. Om inga ekologiska ingredienser finns tillgängliga kan veterinär- och livsmedelsmyndigheten i vissa fall bevilja ett undantag för att använda konventionella ingredienser i ekologiska slutprodukter.
Inspiration till din vardag och utveckling
Vissa ingredienser är mer unika
Det finns stora skillnader i ursprung, produktion och, viktigast av allt, ingrediensernas funktion i det slutliga receptet.
Värdeingredienser
Ingredienser som tillför ett betydande värde till en slutprodukt kallas värdeingredienser. Sådana ingredienser differentierar slutprodukten genom att tillföra en unik kvalitet, ett unikt påstående eller en unik funktion. Värdeingredienser innebär ofta intensiv utveckling och innovation för att säkerställa att slutproduktens användbarhet förbättras eller görs mer attraktiv. Våra partnere utvecklar kontinuerligt sortimentet för att säkerställa framtidens värdeingredienser.
Värdeingredienser inkluderar stabiliseringsmedel, stärkelse, kulturer, fibrer, protein och smakstillsatser (flavours).
Commodities
Ingredienser som är utbytbara mot produkter av samma typ kallas också commodities eller standardingredienser. Dessa ingredienser fungerar ofta som bärare eller byggstenar för mer komplexa ingredienser i ett recept och styrs ofta av tillgång och efterfrågan.
Commodities tillför i allmänhet inte något separat värde till slutprodukten.
Våra olika typer av ingredienser innehåller flera produkter, men råvaror kan hittas i salt, mjölkpulver, torkad frukt och frön & kärnor.
Fem goda råd för receptoptimering
Funktionella ingredienser
Som namnet antyder tillför funktionella ingredienser en specifik funktion till slutprodukten. Ofta handlar det om förbättrad stabilitet, hållbarhet, viskositet/textur eller hälsofördelar. Det innebär att funktionella ingredienser utöver de grundläggande komponenterna som smak, konsistens eller näring också tillför något extra.
Funktionella ingredienser finns i många slutprodukter, från livsmedel och drycker till farmaceutiska slutprodukter och djurfoder. Konsumenternas växande intresse för hälsa och välbefinnande driver på efterfrågan, och allt fler slutprodukter berikas med bland annat proteiner, fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Men funktionella ingredienser används också för att underlätta produktion eller lagring. Genom att ersätta en mjölkpulvervariant med ett funktionellt mjölkpulver kan man till exempel se till att glass smälter långsammare. Ägg kan helt eller delvis ersättas i vissa bakrecept och det är möjligt att förbättra viskositet, konsistens och säkerställa temperaturstabilitet genom att använda funktionella ingredienser. Fiber och protein kan också tillsättas i bakverk, frukostflingor och mellanmål för att öka mättnadskänslan och ge hälsofördelar.
Påståenden och märkning
All märkning syftar till att informera konsumenten om vad slutprodukten innehåller. För att få rätt att märka slutprodukten måste vissa krav och riktlinjer uppfyllas, vilket även gäller för de ingredienser som används. Vi ger alltid råd om både receptets sammansättning och de ingredienser som används i det.
Växtbaserade ingredienser
Fler och fler konsumenter väljer en växtbaserad kost, där de helt eller delvis ersätter animaliska produkter, bland annat för att minska utsläppen av CO2. I stället väljer man till fibrer, protein och fleromättade fettsyror, vilket gör vegetabiliska ingredienser till ett perfekt alternativ till animaliska.
Från naturen kommer en mängd ingredienser med rötter i växtvärlden som alla ger livsmedelsprodukter god smak, vackert utseende eller massor av fibrer.
Flytande ingredienser kan levereras på flera olika sätt
När det gäller leverans av flytande ingredienser erbjuder vi fem olika typer av förpackningar:
- Vikbara COMBO-tankar
- IBC-tankar
- Tankbilar
- 25kg dunkar
- 10kg dunkar
Produkter som kan levereras i flytande form är inom produktgrupperna tillsatser, sötningsmedel och smakstillsatser (flavours).