Med smaken i centrum
I flera år har några av Procudans medarbetare aktivt deltagit i ett Smaknätverk som är en del av branschgemenskapen Food & Bio Cluster Denmark. Nätverket samlar nyckelpersoner från livsmedelsindustrin som brinner för att utveckla smakrika produkter.
- Smaknätverket ger oss möjlighet att dela med oss av våra erfarenheter och lära oss hur man bäst utvecklar och marknadsför smaker. Målet är att skapa produkter som fångar konsumenternas intresse redan före första tuggan, säger Carsten L. Christensen, Account Manager på Procudan.
Nytt tema varje gång
När Smaknätverket träffas har man alltid ett nytt tema för diskussion och erfarenhetsutbyte. Den här gången var temat livsmedelsförpackningar, där Procudans produktchef för ostvax, Maja Duelund, höll dagens första presentation.
Och det var ingen slump att Procudan fokuserade på just förpackningar.
- Vi stöttar våra kunder genom hela utvecklingsprocessen. Förutom att vi är djupt involverade i ingredienser och receptkompositioner tillfrågas vi också ofta när förpackningarna behöver optimeras och förbättras. Det gäller både när mina förpackningskollegor ger vägledning kring förpackningsval och hållbarhet för ett brett spektrum av livsmedel och för ostvaxförpackningar. Hösten 2023 lanserade vi ProCera® Natural, ett 100 % naturligt ostvax som låter osten mogna och utvecklas på ett sätt som ni känner igen från våra traditionella ostvaxer, förklarar Carsten L. Christensen.
Smak- och sensorisk utveckling
Efter lunch höll Marlene Grønbeck från Danish Technological Institute dagens andra presentation. Som chef för sensorisk vetenskap förklarade hon hur institutet hjälper företag att bedöma om förpackningen påverkar produktens smak eller lukt. Detta gav medlemmarna insikt i hur förpackningsvalet kan påverka den sensoriska upplevelsen av maten.
Smaknätverket har fyra möten per år på olika platser i runt om i Danmark. Där finns det tid för diskussioner, fallpresentationer, provsmakningar och rundvandringar - alltid med smaken i centrum.