100% naturligt ostvax

Det ostvax som vi har i dag är baserat på fossila råvaror. En nyutvecklad produkt gör det möjligt att låta osten mogna och att förpacka den i vax, som är helt naturligt.

Marknaden har länge efterfrågat ett alternativ till det vanliga ostvaxet, som i dag framställs av oljebaserade råvaror.

Därför är den nyutvecklade produkten, ProCera® Natural, som lanseras på marknaden i dag en riktig världsnyhet. Det är nämligen ett fossilfritt ostvax, som inrymmer alla de välkända kvaliteterna som finns hos det vax som används i mejeriproduktioner i dag.

ProCera® Natural har utvecklats av Procudan och har testats i samarbete med ledande mejerier i Skandinavien. Det patenterade receptet består bland annat av bivax, och övriga ingredienser har också ett naturligt ursprung.

Syftet med att inleda utvecklingsprocessen var att avlägsna de fossila bränslena från ostförpackningen, men ändå tillhandahålla en produkt som mejerierna kan använda utan att behöva ändra på produktionen.

 

Naturlig ost förtjänar naturligt vax

Ostvax har en rad olika funktioner. Det används både till att låta osten mogna, för att skydda den under transport och på flera håll i världen även som en attraktiv förpackning i butikerna.

ProCera® Natural har testats för att uppfylla allt detta. Både i Procudans egna testlaboratorium och ute hos stora mejerier i Europa. Idén är att det endast ska krävas små justeringar för att mejerierna ska kunna gå från ett traditionellt vax till denna naturliga variant.

Samtidigt ser Procudan en stor potential i att ProCera® Natural kan användas som säljförpackning, som understryker ostens berättelse om naturlighet och kvalitet. Det har hittills endast varit möjligt att förpacka osten i olika material som plast och vax baserat på fossil olja.

Eftersom ProCera® Natural är en naturlig produkt, som väcker associationer till bikupor, kan förpackningens egenskaper nu användas för att aktivt marknadsföra osten.

 

Över 5 000 olika recept prövat

Från det att projektet startade har Procudan utvecklat och prövat över 5 000 olika recept innan det togs fram prototyper och varianter som täckte in kundernas alla behov.

Projektet har stöttats av den danska Innovationsfonden via programmet InnoBooster och det europeiska innovationsprogrammet Eurostars.

Även Teknologisk Institut har bidragit som fast kunskapspartner, medan experter från flera universitet har varit involverade både i själva utvecklingen av ProCera® Natural och i att ta fram helt nya tekniska metoder för att analysera och testa ostvax på ett exakt och databaserat sätt.

Liknande innehåll