Få stabilitet med kontroll över process och syfte

Stabiliseringsmedel fungerar bara som önskat när de passar för den verklighet de ska fungera i. Det handlar bland annat om applicering, tillverkning och process. Därför är det viktigt att veta vad som måste kontrolleras för att säkerställa att stabiliseringsmedlet fungerar som det ska.

För att välja rätt stabiliseringsmedel krävs insikt i hela produktionsprocessen och en klar förståelse för vad stabiliseringsmedlet ska bidra med. Den kunskapen finns oftast i den dagliga verksamheten kring produkt och process.

Genom att kombinera rätt information och kunskap med de enskilda stabiliseringsmedlens fördelar och kombinationsmöjligheter kan vi tillsammans säkerställa produktens stabilitet.

 

Processen är utgångspunkt för allt

Stabiliseringsmedel reagerar olika beroende på temperatur, pH, tryck och mekanisk påverkan. Därför är det avgörande att känna till hela produktionsprocessen fram till förpackning och leverans. Varje detalj är viktig.

Vi måste till exempel veta:

  • Homogeniseras produkten före eller efter värmebehandling?
  • Rör man konstant om i den eller stoppas den under tiden?
  • Ska produkten frysas ned under tiden eller efter avslutad produktion?

Genom att känna till alla delar av processen kan vi utesluta stabiliseringsmedel som inte fungerar under de givna omständigheterna och välja eller utveckla det som säkerställer konsistens och kvalitet hela vägen från produktion till färdig produkt.

 

Veta vad stabiliseringsmedlet ska uppnå

Men det räcker inte att känna till alla delar av processen.

När rätt stabiliseringsmedel ska väljas måste det vara klart vad stabiliseringsmedlet ska bidra med i receptet. Ska stabiliseringsmedlet förtjocka produkten, förhindra fasseparation eller säkerställa stabilitet genom en produktionsprocess i flera steg? Eller kanske flera av dessa saker samtidigt?

Ju tydligare syftet med stabiliseringsmedlet är, desto bättre kan vi söka efter och hitta rätt lösning.

Vi har stabiliseringsmedel som:

  • Binder fritt vatten och säkerställer en enhetlig konsistens.
  • Förhindrar separation mellan fett och vatten.
  • Ökar viskositeten utan att göra produkten tung.
  • Förlänger hållbarheten genom att ge stabilitet över tid.
  • Förbättrar munförnimmelsen genom att anpassa konsistens och viskositet.

Eller kombinationer av ovanstående i stabiliseringsblandningar.

Genom att känna till och förstå tillverkningsprocessen och syftet med att tillsätta stabiliseringsmedlet i receptet säkerställer vi att stabiliseringsmedlet inte bara fungerar i teorin, utan faktiskt löser utmaningarna.

 

Fem frågor som påskyndar urvalet

För att säkerställa att vi erbjuder ett bra och användbart stabiliseringsmedel börjar vi alltid med att söka svar på dessa fem frågor:

  1. Hur sker produktionen steg för steg?
  2. Vilka processparametrar gäller? (temperaturer, tryck, varaktighet, pH och eventuell frysning eller uppvärmning)
  3. Vilka utmaningar har ni haft tidigare? (till exempel instabil viskositet, fasseparation eller variation mellan olika batcher)
  4. När i processen tillsätts stabiliseringsmedlet?
  5. Vad ska stabiliseringsmedlet tillföra till slutprodukten?

 

Med svaren i handen skapar vi tillsammans en solid grund för att välja rätt och säkerställa att ni får ett stabiliseringsmedel som ger önskat resultat för slutprodukten.

Läs också: Fem goda råd om receptoptimering

 

Samarbete med specialister på stabiliseringsmedel från Italien

Vi samarbetar med LBG Sicilia om stabiliseringsmedel och blandningar av stabiliseringsmedel. De är specialister med stor erfarenhet av att utveckla lösningar för olika applikationer och tillverkningsmetoder.

Deras fullt utrustade applikationslaboratorium gör det möjligt att tillverka prototyper innan produkten ska testas i större skala. Det innebär att de första försöken kan genomföras snabbare och att det går att komma igång tidigare med fullskaliga tester.

Behöver ni rådgivning om stabiliseringsmedel anpassade efter era behov, processer och slutprodukter? Kontakta oss via formuläret nedan.

 

Liknande innehåll