Färgat ostvax

Färgat ostvax innehåller färgpigment som ger osten en glansig yta. Den individuella ytan berättar en visuell historia om osten och skapar en lätt igenkännlig produkt som drar till sig uppmärksamhet i kyldisken. Det färgade ostvaxet hjälper till att bygga upp och stärka varumärken och används vanligtvis i samband med förberedelse för försäljning, där etiketten placeras direkt på ostvaxet. Ostvaxet finns i olika standardfärger och kan anpassas efter kundens önskemål. Färgat ostvax är lätt att använda i både helautomatisk produktion och mer manuell processhantering.

Ostvaxets färger berättar om ostens historia

Ostvaxets färger spelar en viktig roll när det gäller att berätta ostens historia. En ost med en viss färg på vaxet ger ofta en indikation på själva osttypen, dess lagring, ursprung och ibland till och med dess smak.

Valet av ostvaxets färg är inte slumpmässigt, eftersom färgerna hjälper till att särskilja osttyper. De är noggrant utvalda för att förmedla viktig information till både osttillverkare och konsumenter.

Färgerna är inte bara dekorativa utan också en del av ostens identitet och historia.

Gemensamt för alla ostvaxfärger är att de skyddar ostarna från bakterie- och mögeltillväxt och därmed ökar hållbarheten.

 

Svart ostvax

Svart ostvax är ett populärt val för äldre cheddar och andra lagrade ostar och premiumprodukter. Den svarta färgen ger ett elegant och exklusivt utseende som signalerar både hög kvalitet och lång mognadstid.

 

Rött ostvax

Rött ostvax har traditionellt använts för cheddar-, edamer-, gouda- och havartiostar, vilket har gjort den röda färgen populär bland konsumenterna. Det röda ostvaxet fångar kundernas uppmärksamhet vid kyldisken och dessutom signalerar det röda ostvaxet färskhet och kvalitet.

 

Gult ostvax

Gult ostvax används ofta till edamer, Gouda och andra medelhårda ostar. Den gula färgen ger ett ljust och tilltalande utseende som gör osten lätt att känna igen. Fukthalten gör att osten håller sig fräsch och smakrik.

 

Grönt ostvax

Grönt ostvax används oftast till pestogouda, örtostar och andra specialostar. Den gröna färgen sticker ut från de andra ostarna i kylskåpet och på hyllorna. Oavsett om det är en fröjd för ögat för vissa eller motsatsen för andra, signalerar det en unik och smakrik ost som smakar annorlunda än majoriteten av ostar.

 

 

Orange ostvax

Orange ostvax används ofta för olika typer av gouda- och mimoletteostar. En ljus, neutral och attraktiv färg som fångar kundernas uppmärksamhet och gör osten mer igenkännbar. Det orangefärgade ostvaxet är inbjudande och välbekant i kyldisken.

 

 

Vitt ostvax

Vitt ostvax används vanligtvis till ostar som tryffel- och getostar, där ostens naturliga färg ska få skina igenom. Det vita ostvaxet ser mycket traditionellt och klassiskt ut och passar till en mängd olika ostar.

 

 

Vinrött ostvax

Bourgogne-färgat ostvax för omedelbart tankarna till ett gott rödvin och används också till de mer exklusiva ostarna och specialostarna. Färgen bourgogne ger ett sofistikerat och lyxigt intryck och är därför ett bra val för premiumprodukter.

 

Blått och ljusblått ostvax

Blått ostvax och ljusblått ostvax tillhör inte de traditionella ostfärgerna, utan är färger som får osten att framstå som unik och med en lite modernare profil. Det blå och ljusblå ostvaxet drar naturligtvis till sig uppmärksamhet eftersom det sticker ut från mängden av andra ostvaxfärger.

 

Rosa och lila ostvax

Rosa och lila ostvax används vanligtvis för nisch- och specialostar. Unika och iögonfallande färger som kan signalera innovativa smaker eller till och med exklusiva ostar.

 

 

Brunt ostvax

Brunt ostvax används för traditionellt lagrade och rökta ostar med inslag av öl och vin, där den bruna färgen skapar ett rustikt utseende.

Liknande innehåll