Ett gott öga till CIP

Martin Jørgensen började på Procudan som praktikant inom maskinteknik med särskilt fokus på CIP-rengöring. Sedan februari har han varit projektingenjör med en bred arbetsbeskrivning.

När Martin Jørgensen påbörjade sin praktik som maskiningenjör på Procudan i augusti förra året låg hans yrkesmässiga fokus på produktionsanläggningarna på Procudan Blends. 

Särskilt optimeringen av anläggningens CIP-rengöring stod högt upp på hans prioriteringslista, och det var också ämnet för hans slutuppgift inom utbildningsprogrammet. 

När det gäller själva uppgiften var utmaningen att det saknades aktuell litteratur i ämnet. 

Martin Jørgensen var därför tvungen att kontakta aktörer i branschen för att få teorin rätt. 

- Det gjorde uppdraget väldigt aktuellt och samtidigt relevant för min praktikplats på Procudan. Jag fick möjlighet att samla kunskap både från våra leverantörer och från andra livsmedelsproducenter, förklarar han. 

CIP är en förkortning av cleaning in place. Det syftar på det rengöringssystem som är inbyggt i en produktionsanläggning som Procudan Blends. 

Det är det säkraste sättet att förhindra kontaminering, och som praktikant kunde Martin bidra till ett område som är av stor betydelse för Procudan. 

 

Trivs med en bred arbetsbeskrivning 

Efter att ha tagit examen från Fredericia Tekniska Högskola anställdes Martin Jørgensen som projektingenjör på Procudan under våren. Här är hans arbetsuppgifter breda, så han är involverad på många ställen i produktionen. 

- Jag trivs väldigt bra med att Procudan är ett mindre företag där jag kan ha olika roller i olika delar av verksamheten. Jag får använda de många olika ämnen jag har haft på maskiningenjörsutbildningen, säger han. 

Processoptimering på Procudan Blends är fortfarande en stor del av Martins vardag. Både tekniskt, men också praktiskt och ledarskapsmässigt, där han tillbringar mycket tid på produktionsgolvet. Detta inkluderar att instruera nya medarbetare. 

- Det är fantastiskt att få vara med i det praktiska arbetet. Jag är glad att vara där det skapar värde för oss och för våra kunder, säger han. 

 

Liknande innehåll