Det finns inga standardlösningar hos den prisbelönta och kompromisslösa lakritsproducenten Bagsværd Lakrids. Detta gäller inte bara företagets produktion av lakrits utan även förpackningen. Det krävdes en serie tester för att komma fram till rätt förpackning som både ramar in och profilerar den exklusiva lakritsen.
Bagsværd Lakrids började som en rolig hobby, men efter ett års experiment hemma valde grundarna att fokusera på den exklusiva och handgjorda lakritsen. För att drömmen om att äga ett företag skulle gå i uppfyllelse krävdes specialförpackningar med precis rätt barriäregenskaper. Samtidigt måste förpackningen komplettera det exklusiva innehållet och vara inbjudande för slutkunderna vid köpet.
- Redan från början av vår lakritsproduktion har vi varit nervösa om vi kunde packa produkterna. Lakrits är en särskilt känslig produkt med en mjuk och fuktig yta som absorberar och släpper ut fukt till omgivningen medan den kan bli lite flytande. Vi har därför gjort otaliga förpackningstester och varit i kontakt med många tillverkare, förklarar Morten Kornbech Larsen, chef och en av grundarna av Bagsværd Lakrids.
Unik förpackning för exklusiv lakrits
I jakten på den perfekta förpackningen stötte Morten Kornbech Larsen på Procudan, som accepterade utmaningen att hitta den perfekta förpackningen för den exklusiva lakritsen.
- Det var en ganska speciell uppgift med krav som vi inte tidigare hade försökt uppfylla. Men vi kom överens om att göra ett försök att utveckla en unik förpackning tillverkad exklusivt för Bagsværd Lakrids, säger Jens D. Kønigsfeldt, Account Manager Forpackningar på Procudan.
Efter en period av nära dialog och flera tester av slutprodukten i olika förpackningar presenterade Procudan möjliga lösningar som matchade de unika kraven såsom lakritsuppsättningar för förpackningens barriäregenskaper, styrka och användbarhetsegenskaper. Och som också harmoniserade med EU-lagstiftningen och de allmänna riktlinjerna för livsmedelsförpackningar.
- Vi valde en påse i tre lager laminatfolie med brunt papper ytterst i vår minibar. Påsen har rivmärken, vilket gör det enkelt för slutkonsumenten att öppna minibaren och njuta av den när du är på språng. Vi är mycket nöjda med förpackningen, som utstrålar exklusivitet och stöder vår avancerade lakrits, säger Morten Kornbech Larsen.
Stor flexibilitet i det dagliga samarbetet
Bagsværd Lakrids har valt att ansvara för designen av förpackningen och levererar därför den färdiga tryckdesignen till Procudan, som därefter ansvarar för produktionen. Innan kunderna kan njuta av den förpackade lakritsen packas den för hand och påsen svetsas säkert av Bagsværd Lakrids.
Bagsværd Lakrids vann en guldmedalj i Danish Liquorice Taste Award och ville därefter berätta de goda nyheterna på förpackningen. Förpackningen justerades snabbt för att återspegla det stora erkännandet.
- När vi vann måste vi naturligtvis ha det stora erkännandet på vår förpackning, så det blev klart för alla att vår lakrits är en vinnare. Procudan var naturligtvis inblandad i det och förpackningen justerades snabbt.
Snabb hjälp i tider av kris
Flexibilitet märktes också av lakrittillverkaren eftersom leveranssäkerheten för minipåsar allvarligt hotades på grund av corona. Morten Kornbech Larsen förklarar:
- Julen är vår högtid och plötsligt saknades 60 000 minipåsar på mitten av hösten på grund av coronasituationen, och vi stod inför allvarliga problem med utsikterna att förlora cirka 100 000 DKK. Ovanpå den ekonomiska smällen var vi tvungna att göra våra 350 återförsäljare besvikna och berätta för dem att deras tomma hyllor tyvärr inte blir fyllda till jul med den förväntade lakritsen. Lyckligtvis lyckades Procudan hitta en lösning vid en mycket kritisk tidpunkt.
Entreprenörerna kunde andas ut och utan dröjsmål leverera den handgjorda lakritsen enligt överenskommelse till utvalda specialbutiker över hela landet.
- Vi upplever en enorm efterfrågan på våra produkter, och det är därför extra viktigt för ett entreprenörsföretag som vårt att bevisa för våra kunder att vi är pålitliga och naturligtvis kan leverera i tid, säger Morten Kornbech Larsen.