Tillsatser

En extra boost

Tillsatser kallas också hjälpämnen, och det är inte så underligt. Oavsett om man söker mer färg, längre hållbarhet, bättre konsistens, mer sötma, syrlighet eller bara starkare smak, finns hjälp att få med tillsatser.

Procudan har en lång rad olika tillsatser som var och en bidrar till att optimera det specifika livsmedlet. Vi är experter på hjälpämnen och kan hitta exakt rätt variant eller kombination som passar slutprodukten.

Färgrikt bindemedel med rätt konsistens

Vad skulle gummibjörnar vara utan färger? Eller utan sin mjuka mitt? För de flesta livsmedel är färg och konsistens en nästan lika viktig del av varumärket som smaken.

Färgämnen ingår som tillsats i många livsmedel, vare sig de används för att stärka färgen eller kompenserar för färgbrist. På samma sätt kan konsistensämnen, som exempelvis stabilisatorer och gelatin, medverka till att skapa en särskild konsistens. Konsistensämnen och färgämnen kan bidra till att skapa substans och ett mer aptitretande utseende.

Procudan har ett brett urval av färg- och konsistensämnen, och vi är experter på hur man skapar den önskade slutprodukten, både vad gäller konsistens och färg, och samtidigt behåller den goda smaken.

När smaken är viktigast

Sött, surt, salt, bittert eller kryddstarkt? Många livsmedel kännetecknas främst på smaken.

Sötningsmedel är starkt sötande och även små mängder har stor inverkan på smaken. När de används i små mängder har sötningsmedel samtidigt ingen eller mycket begränsat inflytande på kaloriinnehållet i slutprodukten.

Smakförstärkare är framtagna för att framhäva en särskild smak i en produkt, och är därför det självklara valet för att hitta just den smak den specifika produkten karaktäriseras av. 

Vi är experter på sötningsmedel och smakförstärkare och bistår livsmedelsproducenter med att hitta den variant som tar fram den önskade smaken i slutprodukten.

 

Hjälper livsmedel att hålla på formen

Alla växter, djur och människor behöver syre. Syre kan dock ha en negativ effekt på livsmedel.

Antioxidanter motarbetar denna effekt. Bland annat motverkar antioxidanter att oljan härsknar, köttet blir missfärgat och smakförändringar i ost och vin. Dessutom fungerar antioxidanter som ett surhetsreglerande medel som kan bidra till att bibehålla rätt pH-värde i slutprodukten. 

Procudan har ett stort urval av tillsatser som reglerar surheten och motverkar oxidering, och vi tar i samarbete med våra kunder fram den variant som kompletterar de övriga komponenterna i slutprodukten.

Behåll den goda smaken längre

Tidigare har man saltat, syltat och rökt livsmedel för att förlänga hållbarheten. Dessa metoder påverkar dock smaken i vissa livsmedel. I dag löser konserveringsmedel denna uppgift.

Konserveringsmedel bevarar smaken och ökar livsmedlets hållbarhet genom att hämma tillväxten av bakterier och svamp. Det gör att vi får längre tid på oss att njuta av den goda smaken.

Procudan är experter på livsmedel och deras hållbarhet, och vi kan därför bistå med att hitta den lösning som bäst bevarar hållbarheten utan att kompromissa med smaken. Det gäller även vid förpackning av slutprodukten.

 

Låt oss hitta en lösning
tillsammans

Relevanta produkter