Kulturer

De goda bakterierna

Kulturer består av mikroorganismer som bildas vid naturlig fermentering och odlas i fermentorer för att säkerställa att kulturen är ren och uteslutande består av den önskade mikroorganismen. Rätt sammansättning av bakterier bidrar med många fördelar till mejeriprodukter. Det handlar om att uppnå den önskade enhetliga smaken, kvaliteten och konsistensen och att dessutom hämma utvecklingen av oönskade bakterier.

Procudan har ett stort urval av kulturer och är experter på att hitta rätt variant – oavsett om det handlar om en kultur till ost, fermenterade produkter eller smör.

Ostens goda egenskaper

En god ost är summan av mjölk, rätt sammansättning av bakterier och ostlöpe kombinerat med en noggrann framställningsprocess – förpackat i rätt emballage.

Syrningsprocessen ger osten smak och konsistens, och mjölksyrebakterierna förhindrar skadliga bakterier att bildas i mjölken. Mögelkulturer kan ge en extra upplevelse i både smak och utseende. När ostlöpe tillsätts koagulerar mjölken, vasslen avskiljs och den välkända, populära oststrukturen bildas – klar att sätta tänderna i.

Med Procudans expertis och mejeriernas kunskap kan vi tillsammans skapa kvalitetsost där inget har lämnats åt slumpen och förpackningen bevarar ostens goda egenskaper.

Gott för magen

Yoghurt med bakteriekultur är en fermenterad produkt som utgör många nyttiga frukoststunder och gör magar i hela världen glada.

De fermenterade njutningarna finns även i andra former – både lokalt och globalt. Acidophilus-mjölk, creme fraiche, kärnmjölk, filmjölk, kefir och långfil. Listan är lång, även över möjligheter. Mjölkprodukterna syras med olika mjölksyrekulturer som ger olika smak, hållbarhet och konsistens.

Tillsättning av kultur, kontroll av pH-värde samt utseende, arom och smak är av avgörande betydelse för produktens egenskaper. Procudan assisterar mejeriproducenter i framställningen av rätt karaktäristika, som ger härliga fermenterade produkter med perfekt smak och textur.

Smör i tjocka lager

Innan den mjuka och smakrika produkten kan avnjutas kräver processen från grädde och kärnmjölk till smör både kunskap och noggrannhet, från framställning till förpackning.

Vilken framställningsmetod smörproducenten använder har stor betydelse för valet av kultur. Det är skillnad på om bakteriekulturen tillsätts under kärning eller först i slutet. Oavsett metod är det mycket viktigt att smörproducenten styr processen för att uppnå rätt nyans i aromintensiteten.

I samarbete med duktiga mejeriproducenter bidrar Porcudan med kunskap och erfarenhet, vilket säkerställer rätt metod och omsorg i smörproduktionen och den avslutande förpackningsprocessen.

 

Låt oss hitta en lösning
tillsammans

Relevanta produkter