Baljväxter

Baljväxternas vegetabiliska skattkammare

Baljväxter tillhör familjen ärtväxter. De finns i form av bönor, linser och ärtor och består av ätliga frön som utvecklas inne i skidan, baljan. Baljan bildas från ett fruktblad, men med tiden öppnar baljan sig för att släppa fröna, vilket öppnar upp en smakrik, näringsrik och vegetabilisk skattkammare.

Tillsammans med livsmedelsproducenter uppfyller vi baljväxternas potential för att skapa välsmakande lösningar till en kräsen konsumentmarknad, som varken kompromissar med sin hälsa eller med smakupplevelsen.

Vegan- och allergivänliga alternativ

De näringsrika egenskaperna gör baljväxterna till populära alternativ till animalisk protein och stärkelse baserat på spannmål för att de ger veganska produkter rätt konsistens och optimala näringsegenskaper. Dessutom är baljväxter glutenfria och bidrar därmed till att göra livet lättare för konsumenter med allergier.

Baljväxter är den perfekta ersättningen för kött, fisk, bageri- och mejeriprodukter och därför en viktig ingrediens i det vegetariska och det veganska köket. Det höga innehållet av protein, kostfiber, vitaminer och mineraler bidrar med allt det som behövs för en sund och varierande kost. Samtidigt är det låga fettinnehållet en avgörande faktor på en marknad för medvetna och hälsoorienterade konsumenter. 

Vi har kunskap om både trender och fördelar, och i samarbete med livsmedelsproducenterna skapar vi de bästa, nyttigaste och mest välsmakande alternativen till traditionella livsmedel.

En färg och en form för varje smak

Bönor, linser och ärtor är som en gåva sänd från himlen för livsmedelsproducenter. Med baljväxternas många olika arter av bönor, linser och ärtor öppnas många smak- och näringsmässiga möjligheter för den miljömedvetna konsumenten som prioriterar en sund och varierande kost.

Procudan har ett stort urval av de veganska baljväxterna i ursprunglig form, som mjöl eller som koncentrerat protein i pulverform både för konventionell och ekologisk användning. Valmöjligheterna är lika många som potentialen är stor.

Hållbarhet är ett kärnvärde

Baljväxter är en klimatvänlig födokälla som produceras med väsentligt lägre CO2-utsläpp än kött och andra animaliska livsmedel. Baljväxterna kräver minimal eller ingen besprutning och bearbetningsprocessen är därför skonsam för miljön.

Dessutom bidrar baljväxterna till att förbättra jordens fruktbarhet och reducerar behovet av energiintensiv gödning, eftersom de från naturens sida arbetar med bakterier som omvandlar atomsfäriskt kväve till nyttig ammoniak eller nitrat.

Procudan har koll på detaljerna och alla fördelar, så att vi tillsammans med våra kunder tar ansvar för att ta hand om klimatet och miljön.

 

Låt oss hitta en lösning
tillsammans

Relevanta produkter